Mainostoimisto Värikäs Oy

Unelmien toteuttamisessa piilee onnen vaara

Psykologipalvelu Onnenvaara lähti liikkeelle unelmasta. Kolme ja puoli vuotta sitten toteutin oman, useita vuosia kypsyneen unelmani: Psykologipalvelu Onnenvaaran. Eihän yrittäjäksi ryhtyminen tietysti ihan hetkessä tapahtunut, vaan unelman eteen tein vuosikausia töitä kehittäen ammattitaitoa, opiskellen työn ohella ja keräten rohkeutta. Ennen lopullista toteuttamista toki vähän hirvitti, mutta päätös oli ehdottomasti oikea ja saan olla ylpeä ja kiitollinen siitä, että seurasin omaa unelmaani.

 

Psykologin ja psykoterapeutin työssä upeita hetkiä ovat ne, kun aiemmin elämänsä suunnan kanssa hukassa ollut asiakas alkaa hiljalleen uskaltaa taas unelmoida, ensi varovaisesti hapuillen ja sitten koko ajan selkeämmin. On etuoikeus saada kulkea rinnalla, kun ihminen vähitellen löytää oman suuntansa, olipa se ihan uusi ura, elämänlaatua nostava ja iloa tuottava harrastus tai vaikka uskaltautuminen johonkin, mikä ei ennen ollut mahdollista.

 

Kun on tyytymätön nykyiseen tilanteeseen tai mielessä itää jokin vielä epämääräinen toive jostain muutoksesta, voi olla vaikeaa muotoilla, mitä oikeastaan haluaa. Oma unelma ei välttämättä kirkastu kysymällä mitä haluan tai mikä on tavoitteeni. ”Mitä haluat?” on ihan oikeastikin vaikea kysymys, etenkin jos on kyse ruokalajin valintaa haastavammista teemoista kuten oman elämän suunnasta ja tulevaisuudesta. Usein hyväksi osoittautunut kiertotie onkin unohtaa tavoite-kysymykset kokonaan ja lähteä hahmottelemaan kiinnostuksen kohteita ja arvoja eli sitä, mitä eri elämän osa-alueilla oikeasti pitää tärkeänä ja arvokkaana.

 

Unelmien lopullisessa toteuttamisessa tarvitaan toki tietty määrä realismia ja suunnittelua. Unelmointivaiheessa on sen sijaan hyväksi pitää pää niin sanotusti pilvissä ja unohtaa hetkeksi kritiikki ja analysointi.  Unelmien toteuttamisen esteenähän ovat todellisuutta useammin omat ajatuksemme: entä jos se meneekin pieleen, jos en sitten tykkääkään eikä ole enää paluuta, ei se kuitenkaan onnistu käytännössä, mitähän naapurit/sukulaiset/muut ajattelee jne…

 

Unelmoida voi ihan vapaasti mielikuvissa tai jäsentyneemmin vaikka piirtämällä ja kirjoittamalla. Jos haluat lukea aiheesta enemmän tai et vielä ole löytänyt omaa elämänunelmaasi, suosittelen tutustumaan mainioon kirjaan Marja Leena Toukonen: Unelmatyöskentely, ote omanlaiseen elämään.

comments powered by Disqus